mandag den 31. januar 2011

Generationsskifte.


Generationernes forskellige behov.


Så længe vi ikke selv rammes af fattigdom, sygdom eller har børn i skolealderen eller daginstitution - er det ikke givet at vi kan andet end at føle sympati for andre mennesker.


Der er sket et skred i vores måder at tænke på i takt med at vores levestandard er forbedret.


LOs formand sagde engang at fagbevægelsen havde sejret sig ihjel - og et eller andet sted havde han sikkert ret. Først i det øjeblik hvor elendigheden rykker nærmere eller puster os i nakken vil vi være istand til at betragte tingene indefra på en ny måde.


Tænker tit på hvad det er som faktisk har været med til at gamle socialliberalister og socialdemokrater blev mere til Pia Kjærsgaard.


Et eller andet sted er det måske ós alle sammen der mere eller mindre er med til at forskubbe balancen.


Udover at vores job er vores levebrød er det ligeledes blevet vores socialeidentitet - det er her vi møder mennesker vi deler noget med. Ofte hører man den manglende forståelse for at tingene skrider langsomt fremad i de offentlige institutioner.


Men blandt lærer og pædagoger i daginstitutionerne bliver der arbejdet. Men ofte mangler vi samarbejdspartnere der skrider til handling som os andre. Samarbejdspartnere der tør tage et ansvar - og tænke med deres sunde fornuft.


Mennesker der udover at føle solidaritet - ligeledes kan tænke med empati som de kan bruge sympati.

Fornylig var jeg i kontakt med en psykolog fra kommunen der netop brugte ordet "sympati " ved hendes afsked med mig hun sagde " jeg har utrolig meget sympati for dig " hvortil jeg svarede - det er jeg ikke i tvivl om - men hvad med empati ? Tavsheden blev mærkbar og ansigtet forvandlede sig til et spørgsmål ?
Se forskellen mellem de to begreber er at sympati kan sager behandles uden - her er det love regler og paragraffer der tænkes på. Men uden empati som er evnen til indlevelse i mennesker kan situationer fejlfortolkes.

Det er et spørgsmål om at evne at se tingene mere end ude fra - at evne at se tingene ude fra indefra og fra siden af om nødvendigt og helst med en kikkert der kan zoome ud og ind fra tilpas mange vinkler.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar